Depression är vanlig orsak till att människor tar livet av sig

Lider du av depression är det inte ovanligt att man ibland funderar på att ta livet av sig. Händelser som inte skulle kännas speciellt dramatiska i vanliga fall kan vara svåra att hantera om du lider av stark ångest eller nedstämdhet. Det är lätt att du tar på dig skuld och undervärderar dig själv som människa. Att dra sig undan från andra är inte ovanligt när man är nedstämd, men du går miste om en gemenskap som många upplever hjälper.

Har du stark en ångest kan tankar på självmord dyka upp. Det kan kännas som en väg ur mörkret. Ångesten kan vara så pass plågsam att man blir villig att ta vilken utväg som helst.

talivetavsighjalp

TA LIVET AV SIG ÄR INTE EN LÖSNING!

Ibland förstår man inte varför man mår dåligt eller varför självmordstankarna dyker upp. Kanske ställer du väldigt höga krav på dig själv. Hög arbetspress och personliga motgångar tycker vissa att de borde kunna hantera utan större besvär. Vi skuldbelägger ofta oss själva när vi mår dåligt. Skuld gör ingenting bättre, det är inget du ska behöva bära på. Tankar på att ta livet av sig får man inte över en dag. Upprinnelsen dit är lång och det är aldrig för sent att hitta en annan utväg.

Livet handlar inte om att vänta tills ovädret går över utan det handlar om att lära sig dansa i regnet.

För att må riktigt bra måste man ibland känna hur det är att vara illa sjuk.

Jorden är rund, och den plats som kan synas som slutet, kan också vara början.